Torkning med indirekt teknik
Torkapparater är specialister på indirekt teknik. Torkning med indirekt teknik betyder att värmebäraren aldrig kommer i direkt kontakt med materialet som skall torkas. Värmeöverföringen sker indirekt genom tub- och mantelväggar. Fördelarna är många jämfört med direkt teknik där torkmaterialet kommer i direkt kontakt med sitt värmemedium.
Torkning med indirekt teknik bidrar med:
- Flexiblare val av värmemedium – heta gaser, hetvatten, ånga.
- God värmeåtervinning – hög daggpunkt ger över 60 procent värmeåtervinning.
- Billig stoft- och lukthantering på grund av litet ventilationsflöde.
- Bättre styrning av produktegenskaper – automatisk granulering kan erhållas.
- Minskad brandrisk.
- Möjlighet till återvinning av bland annat lösningsmedel.
Torkning med direkt teknik
Heta gaser som rökgaser och förvärmd luft är exempel på värmande medium som torkmaterialet kommer i direkt kontakt med. De heta gaserna avger värme till gods och fukt samt transporterar bort avdriven vattenånga eller lösningsmedel om det är meningen att lösningsmedlet ska torkas bort.
Torkapparater har stor erfarenheter av biobränsletorkning och hushållsavfall. Roterande trumtorkar är en robust och väl fungerande teknik för de flesta typer av torkgods. Vi erbjuder trumtorkar med dimensioner på upp till cirka 5x25 m utrustade med speciella ösarsystem som kan anpassas efter torkmaterial och användningsområde.
När en verksamhet har specifika torkbehov utvecklar vi specifika tekniklösningar i samråd med dem.
Direkt torkning i trumtork bidrar med:
- Robust teknik med förhållandevis låga investeringskostnader i flera fall.
- Värmemedium – heta gaser.
- God värmeåtervinning är möjlig, men indirekt teknik har större fördelar om ni önskar erhålla hög temperatur på den återvunna värmen.
- Relativt sett mer omfattande utrustning för stoft- och lukthantering, än vid indirekt torkning, på grund av betydligt större gasflöden.
- Kontroll på brandrisken genom olika åtgärder, exempelvis medströms torkning och säkerhetssystem.
Återvinningstorkning och torrefiering
Torkapparater har utvecklat en indirekt tubulär för värmemedium med låga temperaturer som kan användas vid till exempel biobränsletorkning. Hetvatten med temperaturer från ca 80°C och uppåt är en möjlig värmekälla. Andra värmekällor med låga temperaturer kan vara spillvärme från en industriell process eller återvunnen värme från vår ångtork där torkningsprocessen sker i två steg med mycket låg total energiförbrukning.
Tekniken med två torkar kopplade i en serie, (lågtemperaturtorken drivs av högtemperaturtorken), blir extra intressant med följande förutsättningar:
- Begränsad möjlighet att avsätta återvunnet värme
- Torkgodset är relativt lättorkat
- Begränsning i tillgänglig primavärme (utbyggnad av pelletsfabrik med befintlig tork och ugn)
- Ambitiösa miljökrav
- Tidvis fruset ingående torkgods.
Vakuumtorkning
Torkapparater och ÅF genomförde ett Värmeforsk-projekt med provtorkning av flera typer av slam från skogsindustrin. Resultaten är mycket positivt och visar att vakuumtorkning är en effektiv teknik för svårtorkat gods, till exempel bioslam. Vakuumtorkning betyder att vattnet kokas bort från materialet som skall torkas och tekniken är väl lämpad om det finns ett överskott på spillvärme vid 80°C.
Tekniken fortsätter att utvecklas och vi vill gärna komma i kontakt med dig som har svårtorkat gods och vill testköra med indirekt tubulär teknik.